Ai mai facut RCA la noi?  
 
 
 
  Te sunam noi!  
 
 
Intrebari frecvente despre Asigurare RCA
Intrebari frecvente

Aplicabilitate Carte Verde

Polita de asigurare "Carte Verde" poate fi incheiata de persoanele fizice si juridice ce detin autovehicule inmatriculate in Romania. Asigurarea de Raspundere Civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule in afara teritoriului Romaniei (Carte Verde) este obligatorie pentru toate autovehiculele care depasesc granitele Romaniei in interes personal sau de afaceri.

Calatoresc in afara tarii, ce fel de asigurare imi trebuie?

Incepand din data de 1 Ianuarie 2007 pentru a calatori cu autoturismul in afara tarii aveti nevoie doar de asigurarea de raspundere civila auto.

Care sunt riscurile acoperite?

In general se acopera urmatoarele riscuri: furt, zgarieturi, ciocniri, loviri, rasturnari, incendiu, explozie, caderea unor corpuri pe autovehicul, patare, carbonizare, inundatii, furtuna, uragan, cutremur, afumare, prabusire sau alunecare de teren, ploaie torentiala, grindina, trasnet, avalansa de zapada, greutatea stratului de zapada sau gheata.

Ce despagubiri se acorda?

Despagubirea trebuie sa acopere valoarea daunelor cauzate tertilor in urma unui accident rutier, precum si cheltuielile de judecata.

In cazul vatamarii corporale sau a decesului despagubirea se acorda doar persoanelor aflate in afara autoturismului care a cauzat accidentul sau persoanelor care se aflau in autovehiculul cauzator de accident, daca acestia nu erau transportati in baza unui raport contractual cu propietarul autoturismului.

De asemenea, in cazul avarierii sau distrugerii bunurilor, despagubirea se acorda pentru bunurile aflate in afara autoturismului care a cauzat accidentul si pentru bunurile care se aflau in autovechiculul cauzator de accident cu conditia ca ele sa nu fi fost transportate in baza unui raport contractual sau sa nu fie proprietatea persoanei cauzatoare de accident.

Despagubirea se acorda si in cazul in care soferul vinovat de producerea accidentului este altul decat persoana asigurata.

Despagubirea se acorda si in cazul in care partile vatamate sau pagubite au resedinta sau domiciliul in strainatate.

Ce este asigurarea RCA?

Polita RCA este o asigurare de raspundere civila auto obligatorie prin care se acopera prejudiciul cauzat tertilor provocat prin accidente de autovehicule.

Ce este BONUS/MALUS

Este o modalitate de calcul a primelor pentru politele RCA in care se tine cont de istoricul daunelor realizat intr-o perioada de catre un asigurat/utilizator persoana fizica.

Sistemul de bonus se aplica unui asigrat care nu a produs daune. Daca timp de 7 ani, un asigurat nu a produs pagube bonusul poate ajunge la 50%, adica o reducere de 50% la tariful RCA.

Sistemul de malus este o majorare a primei de asigurate RCA in cazul producerii de daune. Malusul se aplica in functie de numarul de daune produse si indiferent de cine a condus autovehiculul la data producerii accidentului, el putand ajunge si la o majorare cu 200% a primei de asigurare.

In cazul in care un asigurat detine mai multe vehicule clauza de malus se aplica distinc pentru fiecare vehicul.

In cazul instrainarii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus/malus pt un vehicul nou dobandit se face pornind de la clasa bonus/malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

Ce este cartea verde?

Asigurarea "Carte Verde" este o asigurare de raspundere civila auto valabila numai in afara teritoriului Romaniei. In baza acestei asigurari se acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru distrugerea de bunuri sau vatamarea corporala ca urmare a unor accidente de circulatie petrecute in strainatate. De asemenea, se acorda despagubiri si pentru eventualele cheltuieli facute de asigurat in procesul civil.

Ce este fransiza?

Fransiza este o parte a daunei suportate de catre asigurat. Fransiza sporeste grija asiguratului fata de masina. In cazul fransizei asigurarea devine mai ieftina.

Ce fel de autovehicule se pot asigura?

Pot fi asigurate autovehiculele inmatriculate sau aflate in curs de inmatriculare in Romania apartinand persoanelor juridice sau fizice cu conditia sa fie intr-o stare buna de functionare si sa nu prezinte avarii ale caroseriei.

Ce riscuri sunt acoperite?

Asigurarea "Carte Verde" acopera prejudiciile de care asiguratul sau persoanele cuprinse in asigurare raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule care au loc pe teritoriul tarilor mentionate in documentul international de asigurare "Carte Verde".

Ce se intampla daca am pierdut polita RCA?

In cazul in care ati pierdut polita trebuie sa va adresati societatii sau sucursalei la care ati incheiat asigurarea si, dupa identificare, aceasta va va emite un duplicat.

Ce se intampla daca vand masina pentru care am platit RCA pe un an intreg?

Daca in perioada de valabilitate nu s-au platit si nu se datoreaza despagubiri veti primi banii pentru diferenta de prima.

Ce trebuie facut dupa producerea unei daune ?

Pentru accidente in care au fost implicate doua vehicule din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societatilor de asigurare se poate face in baza Formularului Constatarea amiabila de accident in cazul in care exista un acord comun de vointa intre cei implicati in accident sau pin prezentarea la sectia de Politie pentru intocmirea porcesului verbal.

Formularul de constatare amiabila de accidente trebuie completat cu mare atentie, inregistrand corect fiecare rubrica din continut deoarece vinovatia se stabileste de catre asigurator pe baza informatiilor exacte ale evenimentului.

Daca dvs. sunteti cel pagubit trebuie sa va adresati asiguratorului celui vinovat de prducerea daunei cu procesul-verbal de contatare de la Politie sau, dupa caz, cu exemplarul Formularului de constatare amiabila.

In cazul in care cel vinovat nu detine o polita RCA valabila va recomandam sa va adresati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii ( Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ). Din acest fond se platesc despagubiri pagubitului dintr-un accident auto:

- pentru pagube materiale si vatamari corporale daca autorul este cunoscut dar autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA

- pentru vatamari corporale in cazul in care autorul a ramas neidentificat

Cine are nevoie de aceasta polita?

Polita RCA este obligatorie pentru persoanele fizice si juridice care detin autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, pentru persoanele straine care circula pe teritoriul tarii cu masini inmatriculate in strainatate dar care nu au asigurare de raspundere civila sau persoanele straine ale caror asigurare expira pe durata sederii lor in tara.

Cum se stabileste suma asigurata?

Suma asigurata trebuie sa reflecte valoarea reala a masinii, ea reprezinta despagubirea maxima ce se acorda in urma producerii evenimentului asigurat. Suma asigurata la care poate fi asigurat autoturismul este diferenta dintre valoarea de nou a masinii si uzura. Pentru a determina valoarea autoturismelor pana la 1 an vechime, aflate la primul proprietar se considera valoarea de nou ca fiind valoarea de factura. Pentru celelalte autoturisme se scade uzura din valoarea de nou. Fiecare societate de asigurare are standardele proprii de uzura.

Cumpar o masina la mana a doua, am nevoie de alt RCA?

Prin semnarea contractului de vanzare-cumparare veche polita isi inceteaza valabilitatea. Pentru a putea circula si pentru a putea inmatricula masina aveti nevoie de o noua asigurare RCA cu valabilitate minim 6 luni pe numele/denumirea noului proprietar fara a specifica numarul de inmatriculare daca acesta va fi diferit, numarul de identificare este cel mai important.

Daca imprumut masina unui prieten, asigurarea va mai fi valabila ?

Da, autovehiculul va fi acoperit de asigurare cu conditia ca persoana careia i-ati imprumutat masina sa posede permis de conduce valabil pentru categoria respectiva.

Despagubiri Carte Verde

In cazul producerii riscurilor asigurate se acorda despagubiri pentru:

  • sumele datorate tertelor persoane pagubite ca urmare a vatamarii corporale sau a decesului, precum si avarierii ori distrugerii unor bunuri printr-un accident produs de autovehiculul asigurat.
  • cheltuielile facute de asigurat in procesul civil, daca asiguratul a fost obligat de despagubire.

 

Emiterea in sistem electronic a politelor RCA.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat ca incepand cu 1 ianuarie 2010 emiterea politelor RCA sa se faca in sistem electronic.

Aceasta inseamna ca asiguratorul va prelua datele necesare a fi inscrise in polita direct din sistemul informatic si va elibera polita asiguratului direct din sistem. Asiguratorul va tipari, ca si in prezent, polita pe hartie jumatate alba jumatate verde si va inmana totodata asiguratului si vigneta pe care acesta are obligatia sa o aplice pe parbriz. In acest fel se asteapta o diminuare a erorilor umane de completare a politelor si de asemenea o crestere a acuratetei bazei de date CEDAM.

Pe ce perioada se incheie asigurarea?

Polita poate fi incheiata pe 6 sau 12 luni.

Sunt asigurat CASCO, am nevoie si de asigurarea RCA?

Da, CASCO este o asigurare facultativa, iar RCA este obligatorie.

Valabilitatea asigurarii Carte Verde

Asigurarea este valabila pe teritoriul tarilor mentionate in documentul international de asigurare Carte Verde, semnatare ale conventiei BAAR. Acest tip de asigurare se incheie pentru perioade de timp exact delimitate.

 
RCA IEFTIN Allianz Tiriac RCA IEFTIN Ardaf RCA IEFTIN Astra RCA IEFTIN BCR RCA IEFTIN Carpatica RCA IEFTIN Euroins RCA IEFTIN Generali RCA IEFTIN Grupama RCA IEFTIN Uniqua RCA IEFTIN Omniasig RCA IEFTIN Asirom

rca-asigurat.ro - Aici calculezi cel mai ieftin RCA iar noi il livram direct acasa, la serviciu sau oriunde te afli absolut gratuit in doar cateva ore de cand ai comandat online polita RCA ieftin.

Plus Asigurari Online este inregistrata ca operator de date cu caracter personal la ANSPDCP sub nr:
0016920. Persoana utilizator al site-ului, furnizor al datelor personale se bucura de toate prevederile legii 677/2001 cu privire la protectia si prelucrarea datelor cu caracter personal asa cum este prevazut la art. 4 din     Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. RCA-Asigurat este un serviciu oferit de Plus Asigurari Online, inregistrata si autorizata de "CSA" sub nr RAJ-372762.

Calculator RCA prin RHEASOFT.RO | CSA-ISC | ANPC | Motorizat de PSCBCD.

Valid XHTML 1.0 TransitionalRCA Asigurat FacebookRCA Asigurat Google +RCA Asigurat Google +RCA Asigurat Google +

RCA Ieftin 2016 |